En sida av Bollnäs pedagoger

Håller på att läsa den nya boken om ” Lärplatta och matematik” av Erika Olsson.
Hittade ett intressant kapitel om att ” Sortera och Kategorisera” med hjälp av bl.a. Apparna NalleMix 1 och 2 och Play Home..
I NalleMix 1 får man lära sig att sortera och kategorisera. Här kan man välja svårighetsgrad som lätt, mellan, svår eller blandad . I sorteringsdelen får man ett antal saker som ska sorteras i rätt lådor. Sakerna som visas är tex blommor, möbler, kläder, frukt och grönsaker. De olika svårighetsgraderna styrs av hur många saker och i hur många lådor man ska sortera.

20130316-200856.jpg
I NalleMix 2 går det ut på att sätta ut föremål i färdiga miljöer. Du ska exempelvis möblera ett rum eller ställa ordning en trädgård.
Som Erika Olsson skriver i sin bok så är båda apparna bra när det gäller matematik. Eleverna lär sig storlek, färger och rumsliga begrepp som över- under, bakom- framför. De lär sig att jämföra likheter och att se detaljer.

20130316-201335.jpg
Erika skriver vidare om ” den medforskande pedagogen” som kan prata om vad föremål heter , vilken färg och vilken form något har.. Prata om vad man gör med föremålen..
Hon skriver också om vad som ev händer när Lärplattan är avstängd.. Intressant !
Och hur går man vidare? Möblera och gör iordning nalleköket, diskutera vad ni gör, klockan sätter vi ” ovanför” fönstret eller ” mellan” fönstret och köksskåpen, tre tallrikar ” på” bordet och en matta ” framför” fönstret etc….
Ev arbeta vidare med appen My Play Home.. Den här appen kan användas som en samtalsbild, fylld med matematiska ord och begrepp. Stimulerar till fantasi, inlevelse, kommunikation, symboltänkande och förmåga att förstå de begrepp som förekommer. Appen bidrar till att du kan träna på uttal och betoning, du säger ett ord och eleven säger efter dig.. Du kan också lägga in en och ett när ni pratar, ett äpple, en studsmatta.. Appen inbjuder också till att arbeta med olika prepositioner som, i, på, framför, vid, över, efter osv….

20130316-202053.jpg
Ja ni får ta och läsa hela hennes nya bok , mycket inspiration och tips får man hur man ska tänka om man använder rätt sorts appar, så kan man utveckla det pedagogiska arbetet inom flera ämnen, även när Lärplattan är avstängd..
Köp boken från; www.askunge.se
Erika Olssons egen hemsida; www.erikaolsson.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: