En sida av Bollnäs pedagoger

Habappar har bedrivit ett projekt kring inventering av surfplattor och appar som nu är slut. Men de jobbar naturligtvis vidare med plattor ( inom habiliteringen).
Efter stor efterfrågan inom BUH i Västerbotten så finns nu ett ” appotek” – där man kan få testa om plattan är något för barnet/ ungdomen , eller om man redan har en platta så kan man få tips om lämpliga appar.. I vissa fall kan man faktiskt också för en kortare period få låna hem en platta och prova hemma.
Denna blogg ( habappar) fortsätter nu med en annan inriktning, lite mer runt Handträning och plattan ( inom handteamet).

Det är oftast barn som har en hand som fungerar bra, eller ganska bra, och en hand som fungerar sämre. De behöver få specifik träning för att förbättra funktionen och användande av arm/ hand.

Yngre barn som har kraftig nedsättning av funktionen, tex inget fungerande grepp, behöver få hjälp att bli medvetna om att arm/ hand finns och kan användas till något!
Det är utmanande att hitta aktiviteter som är stimulerande..
Handteamet har följt habappars projekt med surfplattor, och sett möjligheten att använda surfplattan även för deras specifika syfte, dvs förbättra funktion och öka användandet av den hand som fungerar sämre..
De vill också hitta ” appar” som kan vara lämpliga för den här typen av träning.
De tänker sig att de kan använda metoden att hålla undan den dominanta handen alt använda ( ci- handske) på dominanta handen..

20121213-132712.jpg
Gå in på habappars blogg : http://habappar.wordpress.com/och läs mer om Tuva, se en kort filmsekvens som visar när Tuva använder plattan vid två olika tillfällen, första gången ser man att hon behöver mycket hjälp att hålla uppe handen men tittar redan då intresserat på skärmen. Andra tillfället sköter hon helt själv med höger arm/hand..
Hon blev direkt intresserad av en app med ritade djur med läten – Moobaa. Efter lite hjälp i starten så kom hon igång mer och mer att använda höger arm och hand. Särskilt kul var ballongerna som smällde, appen heter BalloonMaker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: