En sida av Bollnäs pedagoger

Se Bokstavsljuden är nästa app som går ut på att illustrera för eleven hur Bokstavsljuden görs i munnen genom en animering genom att visa en genomskärning av talapparaten i sidled eller genom att visa munnen framifrån.

Konsonantljuden produceras genom att det görs olika stopp eller luftpassager med hjälp av tungan i munnen. Många elever har svårt att sätta tungan på rätt ställe när de ska göra olika ljud.. tex blir ofta k-ljudet mer som ett t-ljud om eleven har svårt att komma bak med tungan.
Med hjälp av denna app kan eleven få en känsla av hur det ska se ut inne i munnen när de ska producera olika ljud. Detta kan säkert hjälpa många att hitta rätt!

Vokalljuden visas framifrån då tungan hänger tämligen fritt i munnen även om den höjs/sänks och flyttas framåt/bakåt beroende på vokalljud.
Däremot varierar läpprundningen väldigt. Förbered dig på att säga /i/ och växla sedan till att säga /o/. Märk hur läpparna flyttar sig!
Detta är en app som skulle kunna lämpa sig väldigt bra för logopeder eller andra som arbetar med TAL i just talträning.

Ett annat övningsområde i appen är att lyssna på ett ord med en bild kopplad till sig och sedan identifiera det första språkljudet i ordet. Eleven kan välja mellan tre olika språkljud och ska markera vilket som är rätt. Eleven blir då belönad med stjärnor..

20120902-220156.jpg

20120902-220203.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: