En sida av Bollnäs pedagoger

Den första iPad – appen med svenskt tal för barn med funktionsnedsättning. ” Pratkort” ( Talking Cards) har tagits fram av de två föräldrarna Anna och Staffan Erlandsson med hjälp av sonen Tim , fyra år.
Anna och Staffan har i snart tio år gjort animation och filmer för en svenska barnpublik. När de fick sonen Tim , som har en funktionsnedsättning, saknade de ett bra kommunikationshjälpmedel på svenska .

– min första tanke när jag testade iPad var att den skulle vara ett perfekt verktyg för vår son, säger Staffan . Tim kommunicerar idag med en blandning av teckenspråk och att peka på Bildkartor ur böcker.

Så föddes iden till iPad – applikationen ” Pratkort” som är den första av sitt slag på svenska, med ord inlästa av skådespelare istället för syntetiskt tal.. Applikationen är utvecklad tillsammans med Jens Peter de Pedro som i många år arbetat med websajter och spel för barn.

– vi bestämde oss snabbt för att inte försöka göra en app som klarar allt. Istället har vi fokuserat på barn som är i början av sin kommunikation, och inte använder långa meningar ännu.
Vi har ansträngt oss för att skapa ett gränssnitt som både är roligt och lockande, men också extremt lättanvänt. Pratkort ska gå att använda även om man har motoriska svårigheter och kanske halkar lite med fingret när man pekar, säger Staffan .

Leker fram sin språkutveckling
Den första versionen av Pratkort har nu släppts på AppStore med 450 unika illustrationer. Varje bildkort i Pratkort symboliserar ett ord, och när barnet pekar på bilden läses det högt av en röst på antingen svenska och engelska. Pratkort går också att bygga vidare med egna bilder , tagna med läsplattans kamera. Tex på favoritsaker, eller släktingar, kompisar mm…

– med Pratkort kan barnet inte bara säga vad det vill, utan också leka fram kommunikationen tillsammans med föräldrar, personal… och utveckla sitt eget språk ytterligare genom leken/aktiviteter, säger Staffan ..

Fr.o.m. Maj 2011 går Pratkort att köpa på Apple AppStore för 275 kr. Pratkort fungerar på alla modeller av iPad .

Mer om Pratkort och företaget Timagine: www.timagine.se

20120826-223831.jpg

20120826-223838.jpg

20120826-223844.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: